4:08 PM
Всі ми трішки відьми. Особливо – киянки!

Лиса гора. Що приходить вам на думку після цього словосполучення? Може проста гірка, з не простою назвою, а може невеличкий парк. Лиса гора -- це містичний ліс у Голосіївському районі міста Києва, що таїть у собі дуже багато загадок.

 Нещодавно ми, юні журналісти ІТА «ЮН-ПРЕС» відвідали цю гору. Вона зустріла нас чарівною природою та великою кількістю секретів, які ми були раді відгадувати.

Київська Лиса гора - місце незбагненної, нестримної енергетики. Згідно з древніми легендами, слов'янські племена поклонялися тут своїм язичницьким богам, пізніше тут збиралися відьми, чаклуни і чарівники, щоб спілкуватися з вищою силою і підкріплюватися енергією.  На неї приходили здебільшого жінки та дівчата. Вони проводили обряди на любов у сім'ї, побудування сімейного вогнища та в загалом щасті у коханні.

Історичні свідчення говорять про реальні події XIX століття, коли тут був побудований Лысогорский форт Київської фортеці - складна система бастіонів, равелінів, люнетів тощо. Сучасні ж міфи розповідають, що в районі гори знаходиться потужна геопатогенна зона. І говорять, що загадані тут бажання мають необережність збуватися. Місце тривожних легенд і загадкових історій, а також місце майже незайманої природи і неймовірних панорамних видів. Такою ми побачили таємничу Лису гору на нашій екскурсії.

Ми  відгадати декілька загадок за які отримали солодку винагороду у виді цукерок та підказки. Я отримала три слова: Поділ, волхви та ідоли. На жаль, вони мені не знадобились. Також ми пройшли крізь кілька цегляних підземних тунелів -потерн Лисогірського форту, які прорізають фортифікаційний вал. Стіни підземель і зараз зберігають таємничі написи, залишені нічними стражниками фортеці 19 ст. і солдатами радянської армії. Було дуже вогко та трохи страшно. Ми побачили багато "автографів" на стінах від людей минулого. Були привітання і з 2020 року, і з початку минулого сторіччя. Збереглися також свідки засекреченої зони радянських часів - радіовежі-глушилки ворожих іноземних голосів... Ми піднімалися на вершину гори, звідки відкриваються чарівні панорами на місто і задніпровські далі. І, звичайно ж, спробували знайти місце, звідки могли злітати в повітря київські відьми, а можливо, і булгаківська Маргарита, під час своїх жіночих корпоративних вечірок. Відчувалася атмосфера минулого, чогось містично та цікавого, як і весь ліс Лисої гори. Лиса гора - наймістичніше й найзагадковіше місце, яке я коли-небудь відвідувала. Її старовинна краса чіпляє саме сердце і все манить повернутися і розвідувати все нові і нові місця.

 Анна Герасимець. Гурток «Репортери»

Категорія: ГУРТОК "Краєзнавча журналістика" та "репортери" (керівник Плохотнюк Н.І.) | Переглядів: 152 | Додав: majormajor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar