4:15 PM
Костел Воздвиження Святого Хреста відвідали гуртківці ІТА ЮН-ПРЕС КПДЮ

Гуртківці ІТА ЮН-ПРЕС КПДЮ відвідали з екскурсією Фастівський костел Воздвиження Святого Хреста (Дім Воздвиження Святого Хреста у Фастові) — парафіяльний костел у місті Фастові на Київщині; оригінальна неоготична пам'ятка, одна з небагатьох історичних, зокрема культових, споруд міста; значний духовний і благодійницький осередок міста.

Костел розташованний неподалік сучасного центру міста на правому березі Унави на майдані, що носить ім'я Зигмунда Козара. Фастівський костел Воздвиження Святого Хреста побудований у романо-готичних формах, характерних для архітектурних споруд останньої чверті XIX століття, в цілому культова споруда є взірцем неоготики.

Перший костел у Фастові було збудовано наприкінці XVI століття єпископом Йосипом Верещицьким. Згодом тут діяли вже декілька католицьких громад, зокрема єзуїти, бернардинці. В 1723 році на місці старого єпископом Самуелем Орґою звели новий костел, також дерев'яний. Однак він був спалений гайдамаками під час Коліївщини. Новий і знову дерев'яний костел відбудували у 1793 році. Сучасний костел Воздвиження Святого Хреста у Фастові зводили за проектом архітектора Домбровського у період з 1903-го по 1911-й роки. За 2 роки після початку будівництва загальний проект культової споруди був дещо змінений, а до його виконання залучили відомого українського архітектора Федора Троупянського. Костьол був урочисто освячений 18 вересня 1911 року.

Після його освячення настоятелем Фастівської парафії став Леон Зеленський, першим деканом — ініціатор будівництва Станіслав Шептицький. У теперішній час (2000-ні) костел Воздвиження Святого Хреста у Фастові є значним духовним і благодійницьким осередком міста. Це — визначна історико-культурна і архітектурна пам'ятка, туристична принада Фастова, завдяки оригінальним неоготичним формам споруда нерідко є локацією різноманітних заходів, зйомок тощо.


На теріторії костелу розташований маленький приватний зоосад. 

Категорія: БЛОГ ЖУРНАЛУ "МОЛОДЬ БЕЗ КОРДОНІВ" | Переглядів: 141 | Додав: majormajor | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar