3:58 PM
ІСТОРИЧНИЙ КОД ВИШГОРОДА - МОНІТОРИНГ КРІЗЬ СТОЛІТТЯ

Ксенія УТКІНА, вихованка гуртка «Школа журналістики» Вишгородського районного Центру художньої творчості Дивосвіт, що в Київській області, переможець Міжнародного фестивалю «Прес-весна на Дніпрових схилах» і конкурсу «Журналістське розслідування/дослідження «Київ крізь призму журналістики» - 2020.

ІСТОРИЧНИЙ КОД ВИШГОРОДА - МОНІТОРИНГ КРІЗЬ СТОЛІТТЯ

Минулого року Вишгородським історико-культурним_заповідником за підтримки Українського культурного фонду був реалізований грантовий проєкт «Історико-культурна спадщина Вишгородщини: QR –кодування, моніторинг, апробація й популяризація», в рамках якого 22 об'єкти давнини були марковані інформаційними табличками з QR-кодами, що відсилають на офіційний сайт заповідника, де міститься інформація про ці артефакти.

QR-КОД - КОД ШВИДКОГО РЕАГУВАННЯ

Код швидкого реагування (Quick Response Code, скорочено – QR) у музейній справі був уперше використаний у Великобританії у 2011 р. Сьогодні цим методом користуються культурні установи майже усього світу, розміщуючи коди як на експонатах всередині музеїв, так і на архітектурних та археологічних комплексах, де вони доповнюють основну інформаційну табличку або схему.

Туристи охоче користуються кодами, якщо хочуть більше дізнатися про той чи інший об’єкт. У великих містах України теж запроваджують QR-кодування в туристичній та культурній сферах. Для малих міст і сільської місцевості QR-кодування поки що новинка.

І саме цю новинку впровадив у межах проєкту «Історико-культурна спадщина Вишгородщини: QR-кодування, моніторинг, апробація й популяризація» Вишгородський історико-культурний заповідник, який став одним з переможців серед 74 проєктних заявок на конкурсну програму «Український культурний моніторинг» (УКФ).

Восени минулого року жовті таблички з QR-кодами з’явилися на історичних пам’ятках Вишгорода. Тож тепер у туристів та мешканців міста є можливість дізнатися багато цікавого про історію рідного краю, завантаживши інформацію через цей код на свій телефон.

СТЕЖКАМИ КНЯЗІВ І РЕМІСНИКІВ

Історія славетної Вишгородщини сягає глибини тисячоліть. Місто на високих пагорбах дніпровського правобережжя вперше згадується в літописі від 946 року. Град Ольжин, як свого часу називали заміську резиденцію княгині Ольги – Вишгород - був улюбленим місцем відпочинку і філософських роздумів київських князів – Олега, Ігоря, Святослава, Ярослава Мудрого, який тут працював над своєю «Руською правдою», а Володимир Мономах саме тут написав «Повчання дітям».

На цій землі відбувалися важливі історичні події, у яких гартувався український народ, формувалися засади державності й культурні традиції.

Вишгород був великим феодальнім замком, наймогутнішою фортецею давніх часів і визначним ремісничим центром. Наявність високоякісних глин зумовило створення осередку гончарства, де археологами виявлені рештки житлових і господарських приміщень, залишки горнів. А колекція кераміки, знайдена на цій території складає десятки тисяч уламків і цілі вироби. Саме цей гончарний осередок – найбільше досліджений в Україні.

Дитинець, Посад, Вали, Ремісничі квартали… Тут колись вирувало бурхливе життя. Вишгородська земля багата на археологічні знахідки.

На жаль, при незайманих ландшафтах, тільки вони й збереглися у тому вигляді, у якому були в давньоруські часи, а прадавні споруди були зруйновані, не збереглися артефакти давньоруських часів.

Усім цікаво – де ж місце поховання князів Бориса і Гліба, де давні вали й рови, де мури фортеці? Про це з подивом запитують шанувальники старовини, дивлячись на цілком сучасне місто. Історія тут на кожному кроці, але біда в тому, що вона не показана зовні. Без візуального підтвердження важко щось пояснити.

Тепер історія відкривається  завдяки 22-м табличкам з QR-кодами, встановленими на історико-культурних пам’ятках – визначних об’єктах міста та району. І все це завдяки фахівцям Заповідника, що реалізувала грантовий проєкт з QR-кодування . Для малих територій, зокрема для Вишгородського району - це справжнє відкриття. Доречно зауважити, що тут відразу подбали про антивандальний захист, встановивши таблички з алюмінієвого композитного матеріалу із захисним шаром з акрилу.

ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА В УРБАНІЗОВАНОМУ СЕРЕДОВИЩІ

«Мета проєкту, – говорить директор ВІКЗ, кандидат історичних наук Влада Литовченко, – зробити Вишгород туристично привабливим містом з промаркованими об’єктами історико-культурної спадщини.»

Ідея QR - кодування давно вже назріла, адже в місті з великим і дуже цікавим історичним минулим наочно залишилось небагато об’єктів. Вишгородський історико-культурний заповідник власне і був тією установою, яка запропонувала та згенерувала цю ідею й утілила її в життя.

Унікальність Вишгорода полягає в тому, що він складається із сучасного міста – будинків та вулиць, якими ходять люди, й того історичного, культурного та археологічного надбання, що лежить під їхніми ногами. Це дві реальності, які цей проєкт намагається поєднати.

Робота над проєктом велася паралельно в декількох напрямках: відібрано об’єкти культурної спадщини Вишгородщини, згенеровано QR-коди, які відсилають до відповідних статей на сайті ВІКЗ, розміщено генеровані QR-коди на інформаційних табличках поряд з історичними об’єктами, створено віртуальну карту з використанням ресурсів Googl maps та wikimapia. Проведено апробацію використання системи «Відвідувач – QR – код – електронний ресурс сайт ВІКЗ».

У рамках проєкту вийшов у світ іміджевий альбом «Старожитності Вишгородщини», у якому презентується історико-культурне надбання Київського Полісся як унікального комплексу пам’яток і визначних місць. Це науково-популярне видання розраховане на поціновувачів історії, зацікавлених у вивченні минулого України і Київщини, фахівців музейної справи та краєзнавців.

Попри те, що проєкт мав наукове підґрунтя, було багато чого цікавого й позапрограмного. І серед таких творчих моментів, особливо хочу відмітити виготовлення власної марки проєкту. Унікальність її в тому, що в наш час це єдина марка з діючим QR- кодом. Укрпошта зацікавилась цією маркою і взяла її в роботу.

Одна з ознак небуденності проєкту те, що його з ентузіазмом підтримали визначні особистості України – науковці, дослідники, історики, музейники, діячі культури й мистецтва, за допомогою яких було створено фільм «Проєкт QR-кодизації історико-культурної спадщини Вишгородщини» і розміщено його в YouTube».

СУЧАСНОМУ МІСТУ – ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Першими, хто випробував на практиці роботу Заповідника, були вихованці Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт», які взяли участь у цікавому квесті «Доторкнись до історії». Дівчата й хлопці переміщувалися схилами і пагорбами міста, шукали потрібні об’єкти, фотографували на свої смартфони історичну пам’ятку, зчитували з табличок QR-коду потрібну інформацію й надсилали до штабу коротке повідомленні про об’єкт.

Найвправніші були нагороджені цікавими призами й прогулянкою на катері по Київському водосховищу. Не дивлячись на те, що страшенно втомилися, юні вишгородці були у захваті від того, що їхнє рідне місто стало таким крутим, запровадивши сучасні інноваційні.

ІТА ЮН-ПРЕС

Переглядів: 118 | Додав: majormajor | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar