0:22 AM
КОНКУРС: КИЇВ КРІЗЬ ПРИЗМУ ЖУРНАЛІСТИКИ

Київ – європейське місто – очима молоді!

Вітаємо наше місто, наш прекрасний Київ з Днем народження!

А разом з ним вітаємо і переможців Відкритого фестивалю-конкурсу  «Журналістське розслідування \ дослідження «Київ крізь призму журналістики! »

Древнє і вічно молоде місто, неповторне в  своїй індивідуальності, Київ – унікальне історичне місце з багатою архітектурною та культурною спадщиною, яка дістала світового визнання. На київській землі народилося багато витворів людської думки, що увійшли до скарбниці вітчизняної й світової науки, літератури та мистецтва. Київ - одне з найбільших міст світу – залишається вічно молодим. Він завжди в русі й розвитку, завжди дивиться в майбутнє! Місто, як і кожен живий, мислячий організм, має безліч проблем,  зберігає безліч таємниць, про які ми не просто не знаємо, а не помічаємо їх. Кожна вулиця, сквер, будинок, кожна галузь господарства чи міського життя можуть розкрити свої таємниці, стати сторінками детективних, історичних, любовних книг, фільмів, теле-радіопередач.

І розкрити їх, привернути до них увагу – завдання молодих киян, які дивляться на життя неупереджено, незаангажовано.

Тому сьогодні журналістське розслідування юних журналістів спрямоване насамперед на вивчення Києва, його проблем і невідомих сторінок, на вміння читати рідне місто, як відкриту книгу, переймаючись його болем і пишаючись його почестями.

Саме як жанр у класичному його форматі журналістське розслідування зумовлене низкою факторів. По-перше, збором фактологічного матеріалу і його доказової бази. По-друге, журналістські матеріали мають чималий резонанс у суспільстві. Але лише тоді, коли вони опираються на беззаперечні факти, передовсім документально зафіксовані.

У 2008 році в Інформаційно-творчому агентстві «ЮН-ПРЕС» Київського Палацу дітей та юнацтва пройшов перший конкурс «Київ крізь призму журналістики».

Які тільки теми не досліджували молоді кияни! Ось лише деякі з них: «Київ читаючий», «Київ містичний», «Київ невизнаних талантів», «Малі річки Києва», «Совки – мій рідний район», «Арт-місто», «Київ у ритмі Пуст-фесту», «Хто вбиває річку Дніпро?», «Незвичайний ліфт», «Київ підземний» , «Невідомі сторінки оборони Києва в 1941 р.», «Революція на граніті», «Слідами Л. Українки», «Місце столичних підлітків у конфліктному світі»,  «Таємниці столичної підземки», «Де столичні підлітки можуть заробити гроші?»,  «Вулиця імені кіборга Броневицького»,  «Київ покинутих тварин»,  «Деіндустріалізація Києва»,  «Мурали Києва», «Довгобуди Києва»,         «Київ літературний», «Проблеми Андріївського узвозу», «Київ театральний», «Київ парковий» тощо…

Цікаві квести, екскурсії, краєзнавчі ігри й вікторини, журналістські запити й брифінги….

Експертами досліджень молоді є відомі києвознавці, журналісти, історики, екологи, пошуковці, актори, військові – спеціалісти в різних галузях нашого життя.

Цьогорічний конкурс оцінювали: Антон Подлуцький – редактор видання «КиївVласть», Євген Куксін – журналіст-розслідувач телеканалу «1+1», Наталя Костилєва – історик,  головний редактор журналу «Стіна», Олена Суворіна – історик, гід-києвознавець.

І ось настав час назвати переможців ІІ етапу конкурсу 2020!

І місце:

- Осадча Марта,  студентка Національного авіаційного університету ім. Сікорського з дослідженням «Історична стилізація території парку «Кадетський гай»

- Мнішенко Ольга,  студентка оптико-механічного коледжу  КНУ ім. Т. Шевченка та її відеоробота «Моя Білогородка і мій Київ – не смітник!»

 ІІ місце:

Редько Діана-Катерина, учениця еколого-природничого ліцею №116, вихованка гуртка  «Краєзнавча журналістика» ІТА «ЮН-ПРЕС» за дослідження «Еколого-сакральна стежка Лисої гори»

Коробко Катерина, студентка Національного авіаційного університету ім. Сікорського з дослідженням «Київ астрономічний»

Величко Анастасія, вихованка Школи журналістики Подільського районного Будинку дитячої творчості за роботу «Світлицький на Виноградарі»

ІІІ місце:

Чернишова Марія, студентка Національного авіаційного університету ім. Сікорського з екскурсією-дослідженням «Київ авіаційний»

Уткіна Ксенія, «Школа журналістики» Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді  «Дивосвіт» та її робота «Історичний код Вишгорода - моніторинг крізь століття».

Чекаємо публікацій робіт-переможців у виданнях!

 

Дивовижних міст на світі є багато:

Є Нью-Йорк, Афіни, давній Рим,

Є Венеція, Париж, і є Монако,

Та для нас завжди є Київ над усім!

Куполами людям сяє золотими,

Дзвін малиновий розносить над Дніпром,

Його кручі називаємо святими,

Вони знають і величність, і погром.

Скільки зайдів в твою землю тупцювали,

Не злічити, скільки було ворогів;

Твої вічнії святині руйнували

І своїх тобі приносили богів.

Але з попелу, немов казковий птах,

Поставав наш Київ у своїй красі,

І летів наш Фенікс над Русинним дахом,

І йому складали ми свої пісні.

Кияни, кияни, кияни,

Ви освячені Андріївським перстом,

Найчарівніші кияночки й кияни,

Володимира захищені хрестом

 (О. Вратарьов, переклад з російської Н. Плохотнюк).

Координатор фестивалю-конкурсу Наталя Плохотнюк

ДИПЛОМИ ПЕРЕМОЖЦІВ ТУТ....

 

 

Переглядів: 176 | Додав: majormajor | Теги: КИЇВ КРІЗЬ ПРИЗМУ ЖУРНАЛІСТИКИ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar