8:30 PM
ФЕСТИВАЛЬ ТРИВАЄ - враження від перегляду конкурсних робіт

МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ-КОНКУРС "ПРЕС-ВЕСНА НА ДНІПРОВИХ СХИЛАХ" - це чудова нагода для юних кореспондентів з України та інших держав проявити журналістські здібності й викласти їх в короткому відеоматеріалі. Завдання учасників - цікаво та оригінально розшифрувати МЕДІАкод своєї країни. Їх відео короткі, але кожне містить важливу інформацію, розкриваючи термінологію, цікаві факти або просто власну думку на обрану з представленого списку підтему. Розглянемо детальніше деякі конкурсні роботи.

Однією з тем є «Нові медіа як спосіб маніпуляції». На думку конкурсантки Юлії Хоменко, журналіст не має права висловлювати власного ставлення до презентованої ним інформації. Адже головною ознакою маніпуляції є оціночне судження журналіста, яке можна розглянути як психологічний прийом навісити ярлик. Спільною порадою юних учасників, які  працювали над цією темою, є думка про те, що подану інформацію в ЗМІ варто критично аналізувати, а не одразу вважати правдивою.

Важливим умінням журналіста є комунікація та грамотне формулювання своєї думки. Більшість учасників розкрила обрані теми у формі інтерв’ю. Наприклад, конкурсантка Дар’я Власенко спілкується із заступником міського голови Русланом Проценком. Він зі своєї професійної точки зору відповідає на питання про важливість медіа в політиці, суспільному житті, про використання соціальних мереж різними політиками. Ще одна учасниця, Ірина Одінцова, бере ексклюзивне інтерв’ю у Ростислава Лукомського, танцюриста з 24- річним стажем. Юна журналістка Анастасія Артенюк веде нас за куліси Чернівецької філармонії, де актори й глядачі діляться своїми враженнями від участі в постановці й перегляду дитячої опери  С.Туркевича-Лукіяновича «Куць».

Усі конкурсні роботи різноманітні й мають авторську позицію. Антоніна Плитчук, представниця Чернівецької гімназії 2, за допомогою цікаво обраної інформації і фонової музики розкрила тему в рамках медіапроєкту  «Український код». Інша учасниця у своєму документальному відео на тему «Медіакод – голос поколінь» дала можливість проникнутися історією героїні Василини Марченко, очевидиці страшних подій Голодомору 1932-1933 р.р. та Другої світової війни. Конкурсантки Олександра Чунтул та Христина Кошара за допомогою цікавих спецефектів та вставок нагадали глядачам про важливість фізичних занять для підтримки здоров’я. Завдяки анімаційному дизайну та аутентичній місцевості, учасниці, створивши відеоролик під назвою « Їхала я сюди просто рятуватися», у ліричному ключі розповіли про дружбу Ольги Кобилянської та Лесі Українки. Креативно виконали завдання також польські конкурсанти, які дали відповідь на питання, чи людина є маріонеткою соціальних мереж?! А учасниця з Голландії за допомогою фотоконтенту розкриває медіакод своєї країни.

Учасники дивують та захоплюють своєю харизмою, порушуючи важливі теми сучасності. Завжди є до чого прагнути, немає меж досконалості, і юні журналісти міжнародного конкурсу-фестивалю «Прес-весна на Дніпрових схилах» доводять, що вони « здатні стати поряд », бо молодь – талановита.

 

Особисто для ІТА ЮН-ПРЕС КПДЮ

Студентка Університету ім. Адама Міцкевича, м. Познань

 

Ірина БОРКОВСЬКА

 

Переглядів: 195 | Додав: majormajor | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar