1:30 PM
ФАСТІВ – КОЛИСКА УКРАЇНСЬКОЇ СОБОРНОСТІ

   

      До Дня Соборності України юні вихованці ІТА «ЮН-ПРЕС» Київського Палацу дітей та юнацтва відвідали музей-вагон злуки УНР та ЗУНР у місті Фастів.
Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася в 1919 році - проголошення Акту злуки двох народних республік.
А чи знаєте ви місце попередньої домовленості про об’єднання УНР та ЗУНР?
     Щоб з’ясувати це, юнпресівці і педагоги вирушили до Фастова. Саме тут, на коліях Фастівського вокзалу 1 грудня 1918 року у вагоні поїзду попередньо домовились між собою про злуку в одну державну одиницю - Українська Народна Республіка і Західно-Українська Народна Республіка.
     Директор музею-вагону — Едуард Модзилевський, відкрив таємницю укладення «передвступного» договору між УНР і ЗУНР про наступну злуку обох республік в одну велику державу. Тодішній акт об'єднання був “генеральною репетицією” акту проголошення незалежності України в серпні 1991, і саме про це нагадує вагон-пам'ятник на станції Фастів.
Музей наповнений оригіналами цінних документів із історії міста: старі посвідчення, паспорти фастівчан, залізничні квитки міста дореволюційного і революційного періоду 1917-1921 років тощо.


     Яскравим продовженням екскурсії став похід до Римо-католицького костелу Воздвиження Святого Хреста, який було збудовано на початку ХХ століття. Юні журналісти дізналися про історію споруди, яку оздоблював італійський скульптор Еліо Саля (створював скульптури для Будинку з химерами та будівлі Національного банку України). Також вихованці ІТА “ЮН-ПРЕС” завітали до Центру реабілітації святого Мартіна, який опікується дітьми з ДЦП.


     У цьому місті юні медійники знайшли ще багато чого цікавого і пізнавального. Але це вже буде темою наступної подорожі. Фото-альбом заходу ТУТ.....

ІТА ЮН-ПРЕС
Підготувала: Кирівник гуртку "Відеоблогінг"  Єлизавета Барилик

Переглядів: 142 | Додав: majormajor | Теги: журналістика, yun_press_palace, Соборність, КПДЮ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar