10:17 PM
12 квітня ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ ЛЮДСТВА: Космічна історія України

     

     12  квітня - Міжнародний день першого польоту людини в космос. В цей день від землі відірвалась ракета, в який був Юрій Гагарін, перша людина , котра вперше в світі здійснила орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» зробив один виток навколо земної кулі, який тривав всього 108 хвилин, але це відкрило для людства безмежний космічний обрій.  
     То був закономірний результат самовідданої праці багатьох тисяч людей, десятків трудових колективів, які роблять все від них залежне в ім’я прогресу космічної галузі.
     За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАЇ) 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».
      В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України» і закріплений Указом Президента України від 13 березня 1997 року № 230/97, його святкування відповідно проводиться щорічно 12 квітня. 
     Кожен рік на честь цього свята в різних країнах проходять різноманітні заходи — виставки, конференції, науково-просвітницькі та освітні лекції та семінари, покази фільмів і багато іншого. Багато освітні установи та планетарії проводять виставки та акції, громадські організації організують урочисті мітинги та інші заходи, присвячені цьому дню. Адже це спільне свято, що з'єднує минуле, сьогодення і майбутнє людей Землі.


          Сьогодні Україна відома в світі  ракетами -- носіями  "Зеніт 3SLВФ", "Дніпро",  космічними апаратами "Січ", " AYOK",  апаратурою стикування "Курс" для МКС та багато чим іншим.
      Це сталось не просто так. Наша держава колиска світової космонавтики. Українське походження мали такі теоретики ракетобудування та польотів у космос як: Олександр Засядько, Микола  Кибальчич, Константин Ціоковський  (Ціоковський - Наливайко), Юрій Кондратюк( Шаргей).
      У Київському політехнічному інституті свого часу навчалися Сергій Корольов і Володимир Чаломей ( конструктор ракети -- носія "Протон"). Широко відомі імена Янгеля та Уткіна -- генеральних конструкторів КБ "Південне"  в Дніпрі. Валентин Глушко -- творець ракетних двигунів і багаторазового ракетно --космічного комплексу "Енергія" - Буран. Це стало гігантським проривом в історії космонавтики і сьогодні в космосі вже тисячі супутників, космічні апарати здійснювали посадки на Місяць і Венеру, почалося активне вивчення Сонячної системи. А перший космонавт незалежної України, Леонід Каденюк жив і працював в Києві - він був давній друг Авіаційно-космічного центру Київського Палацу дітей та юнацтва.

      Є надія , що ця перспективна для людства галузь знайде відгук в серцях нашої молоді і допоможе їй стати на шлях вказаний творцями космічної техніки а Україна поверне собі статус космічної супердержави.

 

Анатолій Васильович Видолоб
Керівник гуртка ракето-моделювання
Авіаційно-космічний центр Київського Палацу дітей та юнацтва

Переглядів: 216 | Додав: majormajor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar