11:01 PM
Чим заняти себе на карантині? "ТАЙМЛАПС" ДЛЯ БЛОГІНГУ

Ваш мобільний телефон давно вже не тільки телефон….  Якщо ви хочете спробувати знімати мобільним телефоном так званий «таймлапс», то найпростіше це зробити з пристроєм «ОСМО МОБАЙЛ»  та встановленої  його програмою до вашої мобільної камери, для цього треба спочатку обрати добру площадку з мальовничими краєвидами, обрати час напередодні заходу сонця, виставити режим 2 чи 3-5 секунди в залежності того що ви очікуєте від картинки, я от виставив зараз 2 секунди, програма кожні 2 секунди буде робити знімок, потім сама монтує це у ролик.  Вам залишається тільки зачикати, та подивитись що вийшло. …

Для довідки: Таймлапс (Time-Lapse) - одна з цікавих технік фотозйомки, покадрова (інтервальна або уповільнена), що дозволяє прискорено побачити тривалі процеси. До таких процесів можна віднести розкриття квітки, схід або захід сонця, будівництво об'єктів, міський трафік, зірки і тд. Таймлапси, до речі, активно використовують в ЗМІ. Наприклад, «The Telegraph» показав, як рятували пасажирський літак, який після посадки викотився за край злітної смуги. Ролик показали всі великі світові телеканали.

Взагалі ця техніка зйомки має величезну популярність, адже за допомогою її можна домогтися фантастичної краси відео.
Як відомо з вікіпедії, у цієї техніки є ще одна назва, яке менш поширене, це - цейтраферна кінозйомка (від нім. Zeitraffer, Zeit - час, raffen - буквально збирати, підбирати, вихоплювати; ущільнювати) - різновид покадровой сповільненій зйомки, коли інтервали між зйомкою кадрів строго рівні між собою і задаються автоматично за допомогою таймера. Цей інтервал може становити кілька секунд, хвилин, або годин, забезпечуючи багаторазове прискорення видимого на екрані руху. Пристрій, відміряють цей інтервал, і автоматично запускає механізм кінознімального апарату, називається Цейтрафером.

Термін «цейтраферні кінозйомка» був загальноприйнятий в СРСР і серед  декількох європейських країн. В даний час частіше вживається поняття «Таймлапс» (англ. Time-lapse photography), Time (час) Lapse (перетікати, переходити) поширене в США і інших англомовних країнах.

 

Сьогодні цейтрафарена зйомка або «таймлапс» вже не є чимось дуже складним завдяки технічному прогресу подарував мобільних телефонів якісну камеру ...

Завдяки додатковим програмам які знаходяться у відкритому доступі, ваш смартфон може перетворитися в сучасний фотоапарат. Для цього потрібно просто завантажити відповідну програму. З деякими мобільними пристроями програми для зйомки «таймлапс» йдуть за замовчуванням. Наприклад в мобільному пристрої Dji Osmo mobile, функція «таймлапс» вже прописана в програму пристроїв.

Вперше цю техніку використовував французький режисер Марі-Жорж-Жан Мелье в 1897 році у фільмі "Carrefour De L'Opera". 

Є кілька способів зняти таймлапс:

  • Найпростіший,  поставити штатив, зняти відео, і потім при монтажі прискорити його в 100-1000 разів; Такий «таймлапс» я знімав під час монтажу новорічної ялинки у Київському Палаці дітей та юнацтва.

​​

  • Вручну натискати кнопку спуску затвора фотоапарату з певним інтервалом, згодом отриманий матеріал зшивається при монтажі в один покадровий потік, чи вести зйомки із заданим інтервалом, за програмною чи прошивкою фотоапарату. Здається зараз усі більш чи менш сучасні цифрові фотоапарати мають таку функцію

  • Використовувати для знімання мобільним телефоном, сторонні програми чи обладнання з програмним забезпеченням для завдання інтервалу. Наприклад мобільні стабілізатори. Вони різні, і мають багато функцій, одна з них майже обов’язково – «таймлапс».


 

Так що як бачите, тут нічого такого, що могло б зупинити ваше творче натхнення під час "карантину". Експериментуйте, а що у вас вийшло, робить посилання на вашу роботу у коментарях до цієї статті. 

Керівник гуртка ІТА "ЮН-ПРЕС" КПДЮ  "ВІДЕО-БЛОГЕРИ"
Член Національної Спілки журналістів України
Ручко ОЛЕКСАНДР

 

 

Категорія: ГУРТОК БЛОГЕРІВ КПДЮ ІТА ЮН-ПРЕС (керівник Ручко О.В.) | Переглядів: 256 | Додав: majormajor | Теги: діти, відео_блогінг, гуртки, коронавірус, позашкілля, молодь, Карантин, таймлапс, Kyiv, КПДЮ, журналістика, країна_в_смартфоні, КПДЮ_працює, ІТА_ЮН_ПРЕС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar